НАЧАЛО


Моля въведете парола
ЗА НАС
УСЛУГИ
ПРОДУКТИ
ГАЛЕРИЯ
КОНТАКТИ
ТЪРСЕНЕ
Какво е BTU/EER/COP?

Повечето климатици са с капацитет, измерен в Британски Топлинни Единици (BTU).Това е количеството топлина, необходимо, за да се повиши температурата в един pound (0.45 kg) вода с един градус по Фаренхайт (0.56 градуса Целзий). 1 BTU = 1.055 джаула. Съотношението на BTU към W e 3.41/1, т.е. 3.41 BTU = 1 W. Например климатична система с мощност на охлаждане 12 000 BTU отдава 3520 W студ.
EER (energy efficiency rating – коефициент на енергийна ефективност) е равен на съотношението на отдадената мощност в W спрямо консумираната електрическа мощност в W (ват) в режим на охлаждане. Например, ако климатична инсталация отдава 3520 W студ, а консумира 920 W ел. енергия, има EER=3.826.Аналогичен е коефициентът COP - коефициент на енергийна ефективност при отопление. Колкото EER и COP е по-голям, толкова климатикът е по-икономичен.


Какво е различното при инверторните климатици? Какви са техните предимства и недостатъци?

Инвертерните (INVERTER) климатични инсталации са с компресори, които могат да променят работните си обороти, а оттам и мощността си. Това означава, че те могат да нагаждат мощността си в зависимост от необходимата за помещенията мощност във всеки момент. При класическите модели компресорът работи на пълна мощност и при достигане на желаната температура се изключва. Предимствата на инвертерните модели е в по-ниските им разходи за ел. енергия и по-високата ефективност в режим отопление. Недостатъците са по-високата цена, многото електроника, по-скъп ремонт и по-скъпи резервни части. Поради високите изисквания, които тази технология поставя пред производителите, препоръчваме купуването на инвертерни модели само от водещите японски фирми, които единствени имат нужното качество на изработка в заводите си.


Мога ли сам да си монтирам /ремонтирам климатика?

Освен, ако не сте работил като монтажник на климатична техника, не се захващайте с това. Рискът да сбъркате, дори и следвайки инструкцията не е никак малък. Освен това ще загубите и гаранционното обслужване на машината.


Как да се грижа за климатика си?

Климатикът е създаден, за да се грижи за вашия комфорт, но има и нещо, което и вие трябва да правите за него. Това е редовното чистене на филтрите. Правете го на всеки две седмици.


Опасен ли е фреонът за здравето?

До 1930 година, използваният в климатиците газ бил опасният за здравето амоняк. След няколко нещастни случая, производителите на климатици го заменят с безопасния газ фреон. Фреонът е открит от известния учен Томас Мидгли. В съвременната климатична техника, използваният фреон е напълно безопасен за здравето на човека. До 2002 година, масово използван е фреон R - 22. Той е безопасен за човека, но вреди на озоновия слой. Затова производителите се насочват към R- 407 и R-410. Те са безвредни за околната среда, но са скъпи и затова купувачите все още предпочитат R-22. Ако все още се безпокоите за това дали фреонът в съвременния му вид е опасен, ще ви кажа, че той влиза в състава на много лакове за коса, епилатори с охладители и дори в спрейовете за ангина.


Може ли с една климатична инсталация да се охлаждат и отопляват две и повече помещения?

С една климатична инсталация, която се състои от едно вътрешно и едно външно тяло (сплит система), не може и не трябва да се правят опити за охлаждане и отопление на повече от едно помещение. Възможно е това да се случи само, ако помещенията са преходни, но този случай има известни недостатъци. Ако системата е мулти-сплит (едно външно тяло и с две или повече вътрешни тела), то тогава е напълно възможно с една климатична инсталация да се охлади или отоплят две помещения


Знаете ли че:

Климатиците не са стандартни електроуреди, които веднага след закупуването можете да включите и да заработят нормално. За неспециалиста е много трудно да се ориентира при голямото разнообразие в предлагането на пазара. Покупката на климатици е важна дейност, която не бива да се подценява.
Климатика ще Ви служи в следващите 5 - 10 години и в зависимост от избора, който направите ще имате различни месечни сметки за ток, които трябва да плащате. Какви климатици да си купите. Как да изберете климатик, така че да постигнете едновременно комфорт и икономичност?

Доста търговци на климатици, както и някои фирми за доставки и монтаж представят максималната отоплителна мощност на инверторите като основна характеристика, която се взема предвид при избора на климатик за “енергийно” покриване на помещенията. Обикновено се декларира, че по-маломощния (по-евтиния) модел “ще върши работа” като не се взема под внимание, че трябва да се предвиди запас от климатична мощност за работа при много ниски температури, също и режимът на работа на машината. При първоначалното си включване климатика тръгва с максимална мощност, като цели достигане за много кратко време избраната от нас температура, след което нормалната му работа се осъществява в режим на 30 - 40 % мощност. При тези условия климатика е безшумен и икономичен. Топлината в стаята постъпва равномерно и се наслаждаваме на комфорт.


Голяма част от бъдещите проблеми с климата в помещението Ви ще отпаднат, ако се доверите на коректна фирма с опит, която:
- умее правилно да избере подходящия климатик по топлинна мощност и енергийна ефективност за нуждите на Вашето помещение
- спазва стриктно технологичните операции по монтаж и пускането на климатика, които гарантират нормалната и дълготрайна експлоатация
- притежава качествена апаратура за монтаж и поддръжка на климатици, работи чисто и се стреми да задоволи желанията на клиента, които не са в разрез с принципните правила за монтаж
- работи с качествени материали при монтажа
- коректно изпълнява гаранционните ангажименти по поддръжката на Вашия климатик
- разполага с висококвалифицирани специалисти за ремонт и профилактика.
  НАЧАЛО ЗА НАС УСЛУГИ ПРОДУКТИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ ТЪРСЕНЕ  

IG clima Ltd. BULGARIA ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ 2009